TIPS BIJ VERMOEIDHEID
Moe zijn we allemaal weleens; wanneer je een lange dag hebt gehad of je dag fysiek veel van je vroeg, je hebt 0 puf en bent minder goed tot actie aan te zetten. Die momenten waarop je minder energie hebt en het je minder goed lukt die dingen te doen die je zou willen of moeten doen.
Soms is de reden van je vermoeidheid overduidelijk. Stress op je werk, een fantastisch festival in het weekend, op stap met de kinderen of na een lange work-out. Maar hoe kun je jouw energie terugvinden?
We helpen je graag met een aantal tips!
1: SLAAP GENOEG
Om maar even met een open deur te beginnen: slaap jij minder dan je nodig hebt? Dan merk je dit overdag doordat je je moe voelt en je minder goed kunt concentreren.
Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen en op te laden. Wist je dat je tijdens een goede nachtrust je emoties van die dag verwerkt en onthoudt wat je geleerd hebt? Je reset tijdens je slaap je hersenen, zodat je de volgende dag weer ruimte hebt voor nieuwe prikkels, emoties en kennis.
Acht uur of meer slapen terwijl je dat niet gewend bent is niet de oplossing: jouw hersenen zijn voorgeprogrammeerd op een bepaald aantal uur slaap. Voor de een is dat 6 uur terwijl een ander 9 uur nodig heeft, 2/3e van de Nederlanders heeft genoeg aan 8 uur slaap.
Een paar handige slaaptips:
- Ga op een vast tijdstip slapen.
- Zorg voor een donkere en rustige slaapkamer.
- “Gooi” dingen als laptops, telefoons en tv’s je slaapkamer uit.
Volgens verschillende wetenschappers kun je het best op je rug slapen, omdat je lichaam dan het best door je matras wordt ondersteund. Toch blijkt dat slechts 13% daadwerkelijk op zijn rug slaapt. Populaire slaaphoudingen zijn:
- Foetus, op je zij met je benen opgekruld – 41% slaapt zo
- Blok, op je zij met je armen langs je – 15%
- Verlanger, op je zij met je armen uitgestrekt – 13%
- Soldaat, op je rug met je armen langs je – 8%
- Vrije val, op je buik met je hoofd naar één kant – 7%
- Zeester, op je rug met armen en benen gespreid - 5%
Goed om te weten: als je op je rug slaapt loop je meer kans om te snurken, maar het is wel heel goed tegen maagzuur en voor de doorbloeding. Op je zij kun je kramp in je arm of schouder krijgen, maar ook op je zij liggen is goed tegen maagzuur en goed voor de doorbloeding en de kans op snurken is lager. Op je buik is de kans om te snurken kleiner en het is goed voor je spijsvertering, maar je kunt er wel heel stijf van wakker worden omdat het de minst natuurlijke houding is.
Na je “8 uur” slapen nog vermoeid? Je kunt natuurlijk ook wat vaker op een dag een rustmomentje pakken.
2: BEWEEG
Uit onderzoek blijkt dat bewegen kan helpen bij vermoeidheid, het kan een positief effect hebben op je energieniveau3. Dertig minuten per dag bewegen3, waarbij je hartslag en ademhaling versnelt, zorgt ervoor dat er hormonen vrijkomen die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Bijvoorbeeld dopamine, wat ervoor zorgt dat je humeur en gevoelens van welbehagen verbeteren en je aandacht weer aanzetten4. Bewegen en sporten als je moe bent zijn dus zeker aan te raden!.
3: HANDLE THE STRESS
Een baan die het nodige van je vraagt, een druk sociaal leven, gecombineerd met de zorg voor je gezin. Het is moeilijk te vermijden; maar stress is een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid. Tijdens stress sta je in de vecht-vlucht stand, waarbij je bloeddruk stijgt en je hartslag en ademhaling versnellen4. Niet gek dus dat je van veel stress erg moe wordt!
Het is vrijwel onmogelijk stress helemaal uit de weg te gaan, maar je kunt jezelf wel trainen er beter mee om te gaan. Een paar tips:
- Adem diep in, adem diep uit: een rustige buikademhaling zorgt voor ontspanning5.
- Probeer in je vrije tijd niet met je werk bezig te zijn.
- Leg je telefoon eens weg.
- Ontspan in bad, met muziek of door te sporten
- Mediteer of begin een cursus mindfulness
4: BLIJF DOEN WAT JE WILT, WANNEER JE WILT
Genoeg slapen, blijven bewegen en goed omgaan met je stress zijn goede tips om te helpen je vermoeidheid te verminderen en je energieniveau te ondersteunen. Maar ook vitamines en mineralen spelen een rol bij je energieniveau.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12 en C en mineralen ijzer en magnesium helpen je lichaam om het voedsel dat jij dagelijks binnenkrijg om te zetten in energie. Je krijgt deze vitamines en mineralen dagelijks binnen met de gezonde en gevarieerde maaltijden die je dagelijks eet.
Lukt het je niet iedere dag om gezond en gevarieerd te eten of heb je het gevoel wat extra’s te kunnen gebruiken om je energieniveau te ondersteunen? Probeer dan eens Supradyn Complex Forte!
Supradyn Complex Forte bevat de vitamines B2, B3, B5, B6, B11, B12 en C en mineralen ijzer en magnesium die je lichaam helpen extra energie te activeren bij vermoeidheid. Zodat jij kunt blijven doen wat je wilt, wanneer je dat wilt.