Vitamines zijn voor alle leeftijden

Misschien heb je dit fabeltje wel eens gehoord: alleen oude mensen hebben vitamines nodig. Nope, niet waar! Ieder mens heeft vitamines en mineralen nodig, hoe oud je ook bent.

Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die in heel kleine beetjes voorkomen in je eten en drinken. Je lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en gebruikt ze bij verschillende processen. Als je dagelijks gezond en gevarieerd eet en buiten een luchtje schept krijgt je lichaam voldoende vitamines en mineralen om zijn werk te kunnen doen.

Je vitaminebehoefte hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • hoe oud je bent
  • hoe actief je bent
  • je lichaamsbouw

Ieder lichaam werkt net iets anders, waardoor er ook een verschil is in de benodigde vitamines en mineralen. Je vitaminebehoefte verschilt naar gelang je ouder wordt, van baby tot bejaarde. Ook heb je een andere vitamine en mineralen behoefte als je bijvoorbeeld veel sport en heel actief bent. Maar 1 ding staat vast: iedereen heeft vitamines nodig, jong en oud.

Baby’s, kids en jongeren

Zolang je in de buik van je moeder zit, krijg je veel van de vitamines en mineralen van haar. Deze helpen een foetus zich te ontwikkelen en te groeien. De enige vitamine die een moeder niet aan haar kindje door kan geven is de vitamine K, wat helpt bij de normale stolling van je bloed. Deze wordt daarom standaard bij de geboorte van een baby toegediend.

Voor kinderen tot en met 4 jaar wordt door de Gezondheidsraad een dagelijks vitamine D supplement van 10 mcg geadviseerd om goede botopbouw te ondersteunen. Verder krijgen kinderen, net als volwassenen, hun vitamines en mineralen dagelijks uit een gezonde en gevarieerde voeding.

Meisjes en vrouwen

Het grootste verschil in vitaminebehoefte van vrouwen ten opzichte van mannen is de rol in de voortplanting. Doordat meisjes en vrouwen maandelijks ongesteld worden, zwanger kunnen worden en borstvoeding kunnen geven is er in verschillende leeftijdsfases een andere vitaminebehoefte.

Door de menstruatie hebben meisjes en vrouwen een grotere behoefte aan ijzer. Dit komt doordat vrouwen tijdens hun ongesteldheid ijzer verliezen. Aan deze behoefte is prima te voldoen wanneer je dagelijks gezond en gevarieerd eet, maar 2 tips:

  1. Het ijzer in vlees is goed door je lichaam op te nemen en ook in graanproducten en groenten zit ijzer.
  2. Combineer je maaltijd met een glas sap of een stuk fruit, want de vitamine C hierin helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer.

Zwanger

Wanneer je als vrouw zwanger bent, geef je een beetje van jouw vitamines door aan je baby. Maar het is niet zo dat je ineens de vitaminebehoefte van 2 personen hebt. Wanneer je tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd eet krijgen jij en je kleintje genoeg vitamines en mineralen om aan jullie gezamenlijke behoefte te voldoen.

Hierop zijn 2 uitzonderingen: foliumzuur – of terwijl vitamine B11 - en vitamine D.

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd per dag minimaal 400 mcg foliumzuursupplementen in te nemen, minimaal 1 maand voor en maximaal 3 maanden na de conceptie. Goed om te weten: Supradyn bevat niet genoeg foliumzuur om hiervoor als supplement te dienen. Het gebruik van foliumzuursupplementen verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus bij de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus2. Altijd handig om dit even te overleggen met je huisarts, gynaecoloog of specialist!

De Gezondheidsraad adviseert moms-to-be tijdens de zwangerschap een vitamine D supplement van 10 mcg per dag te gebruiken. Vitamine D speelt een rol bij de aanmaak van bot.

Borstvoeding

Hoe groter je kindje groeit, hoe groter zijn vitaminebehoefte. Borstvoeding is door je lichaam afgestemd op de behoeftes van jouw baby, dus geef je bij iedere automatisch ook meer vitamines en mineralen door. Jouw eigen vitaminebehoefte is daardoor tijdens de borstvoeding ook wat hoger dan normaal. Wanneer je tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd eet krijgen jij en je kleintje genoeg vitamines en mineralen om aan jullie gezamenlijke behoefte te voldoen.

Menopauze

De overgang heeft veel invloed op de hormoonhuishouding van een vrouw. Deze verandering heeft invloed op je botten. Hierom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen boven de 50 (of na de menopauze) een vitamine D supplement van 20 mcg per dag te gebruiken.

Mannen en vitamines

Bij dezelfde hoeveelheid inspanning verbruiken mannen net wat meer energie dan vrouwen. Dit komt doordat mannen over het algemeen meer spierweefsel hebben, waardoor het inspannen van die spieren meer energie verbruikt.

De vitamines B2, B3 en magnesium zijn betrokken bij het activeren van je natuurlijke energie en hier lijken mannen iets meer van nodig te hebben dan vrouwen. Daarnaast lijkt er voor sommige mannen er een iets hogere behoefte te zijn aan vitamine A, E, K, kalium, seleen en chroom te zijn. Overigens is aan deze behoefte nog steeds prima te voldoen wanneer je dagelijks gezond en gevarieerd eet. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kan je hierbij helpen.